Hvordan borer man i fliser?
Boring i fliser og klinker
Mange spørger, om de selv må lægge fliser og lægge fliser på væggene. Selvfølgelig vil du. Det er nemt og det er også sjovt at flisebelægge en væg. Et eller andet sted bliver du nødt til at bore i flisen til en ledning, stik eller hylde. Du kan selvfølgelig også selv bore i fliserne. Husk ikke at bruge for meget tryk på boret, men frem for alt – du får altid det bedste resultat, når du bruger godt værktøj og gode materialer. Vær ikke dum og invester i gode fliser og en skræddersyet boremaskine!
Her er en simpel guide til, hvordan du selv kan gøre det for at få et perfekt resultat. Glem ikke, at hvis arbejdet skal udføres i et vådt område, er der regler vedrørende boring af huller i monterede fliser og klinker. Hvis du er usikker, så spørg en kvalificeret installatør til råds, før du borer huller i fliser.
Indholdet
Rengør fliseoverfladen
Vælg en boremaskine
Brug sikkerhedsbriller
Dæk området med malertape
Bank let på boret med en hammer
Bor langsomt gennem pladen
Smør med vand ved boring
Bor forsigtigt i flisen
1. Rengør fliseoverfladen
Start med at tørre flisen af med en fugtig klud, undersøg flisen og hvis den er beskadiget eller revnet, udskift flisen.
Du vælger farven på fugen efter hvor meget af et gittermønster du ønsker at opleve. Vælger du en fugefarve, der er meget tæt på flisen farvemæssigt, vil alt smelte sammen til én enhed. Vælger du dog f.eks. sort fuge til en hvid flise, bliver fugen mere fremtrædende. En tommelfingerregel er også at vælge en lysere fuge på væggen og en lidt mørkere nuance på gulvet.
2. Vælg en boremaskine
Vælg altid en boremaskine, der er beregnet til keramiske fliser, det kan du finde i de fleste byggemarkeder eller specialbutikker:
Glas- eller flisebor er formet til at reducere risikoen for spredte sprøde materialer. Hos din forhandler finder du forskellige prisklasser og dermed forskellige kvaliteter, vi anbefaler at du køber en kvalitets boremaskine, da resultatet kan være ødelæggende, hvis noget går galt.
Diamantbor er dyrere, disse kan bore igennem ekstra hårde plader. Du skal muligvis bruge en diamantbor, når du borer granitkeramik og porcelænsfliser. Det er meget hårde materialer og fungerer selvfølgelig også til fliser.
Når du borer lidt større huller, så start med et mindre bor og derefter et større.
3. Brug sikkerhedsbriller
Når du borer og skærer en flise eller klinkplade, kan spåner flyve, derfor er det vigtigt, at du beskytter dine øjne, skulle du få spåner i øjnene, skylles med vand og straks kontakte lægevagten.
4. Dæk området med malertapen
Dæk området i et kryds og markerer hullets placering. Dette er med til at give boret noget trækkraft, hvilket reducerer risikoen for, at det glider. Tapen gør også afskalning mindre sandsynlig på yderkanten af hullet
5. Bank let på boret med en hammer
En boremaskine kan springe og hoppe rundt på flisens glatte overflade. Hold boret over midten af X’et og bank meget let på det med en hammer. Bank forsigtigt for at undgå skader, gentag indtil du har lavet et lille hul gennem glasuroverfladen.
Hvis du bruger et bor, der er større end 1/4 tomme (0,6 cm), bør du først bore et pilothul med et tyndere bor.
6. Bor langsomt gennem pladen
Sæt din boremaskine på lav hastighed og tryk let på overfladen. Lad boret arbejde langsomt, hvis du trykker hårdt er der stor risiko for at flisen revner.
For meget tryk kan også få flisen til at revne på bagsiden, hvilket skaber et svagt punkt i flisen og ofte et meget større hul end oprindeligt beregnet.
Diamantbor kan forårsage skade ved hurtig boring. Bor ikke hurtigere end 600 o/min med diamantbor mindre end 1,25 cm, eller 450 o/min for bor fra 1 til 2,5 cm.
7. Smør med vand ved boring
Friktion fra boring i hårde materialer skaber meget varme, som kan brænde boret eller endda knække pladen. Beskyt dit projekt og forlæng borets levetid med en konstant vandforsyning til borehullet. Du kan bruge et lille rør, en sprayflaske eller et glas vand.
“Vand” boret hvert 15.-20. sekund, dette trækker vand til spidsen af boret, hvor friktionen er størst.
Hvis boret bliver for varmt, skal du stoppe med at bore og lade det køle af et stykke tid.
Som alternativ smøres boret med boreolie.
8. Bor forsigtigt i flisen
Fortsæt med at bore langsomt og tålmodigt, pladen er allerede på væggen, så undgå hårdt tryk, så du ikke pludselig borer gennem både pladen og den underliggende væg og også borepatronen rammer pladen.
Hvis der kommer et gråt pulver ud kan det være tale om boring i letbeton. Kommer på den anden side er det et rødt pulver det er det tale om boring i en murstensvæg. Tjek at du
borer mellem murstenene så ender du bare i fugen (grå hvid pulver), og det giver ingen styrke, hvis der skal placeres en hylde f.eks.
Hvis der kommer et sort pulver ud eller lysegrå kan den være tale om en gammel vægge og dette gør boringen af huller endnu mere kompliceret.
Alle nyere huse bygget efter ca, 1960 har ofte gips vægge. En gipsplader er 13 mm og har ofte (men ikke altid) et hulrum bagved i væggen. I gips kan du til forskel fra bore i nogle betonvægge som regel altid selv bore i. Du skal så bruge speciel plug, der udvider sig bagved i væggen for at holde ting oppe.
For at komplicere tingene lidt, altså mange vægge består af dobbelte gipsplader, altså tykkelsen bliver så 26 mm. Det skal du da have stik til netop denne ting. Du kan bore et hul i væggen og tjek om det er 13 eller 26 mm tyk Det er kogt at bore hullet før du kommer i butikken og køber skruer og plugs.
Når du har sikret dig, at det er en betonvæg foran dig som du ska bore i, så skal du selvfølgelig bruge den rette boremaskine til opgaven, hvis du selv tænkt bore i betonvæggen. For at bore i beton kan du enten bruge en slagboremaskine eller en diamantboremaskine.
Et slagbor bruger en form for slagfunktion til at slå boret i fremadgående retning. En slagbor er tillstrækkelig når du tænkt bore i mursten eller lettere beton. Men skal du bore i hårdere beton, fundament, er en diamantboremaskine i princippet et must. Der at endnu et godt argument til at tage fat i et firma som som som tilbyder at bore i beton og hvor bore i betonvægge er en af vores mange service.
Hvis du før kun har boret i beton med slagboremaskine, men alligevel væger at investere i en diamantboremaskine, vil du blive overrasket over, hvor hurtigt og effektivt en diamantboremaskine trænger ind i væggen. En diamantboremaskine er designet til at lave huller i hårde materialer og har en slagmekanisme, der slår med stor kraft direkte mod bagsiden af boret. Det betyder, at du ikke skal lægge så meget kraft på værktøjet.
Stativet til diamantboremaskinen koster nogle gange lige så meget som boremaskinen i sig selv.
Kontakt København hulboring og diamantskæring København. Vi borer hul i beton hele vejen fra Amager til Holbæk.